Kako isplesti dječji pulover

Ovaj Kao što sam obećala, slijede upute za zeleni pamučni pulover koji sam isplela svojem sinu Dalmatinkinim pamučnim koncem Marinom.
Plela sam sa dvije niti jer je konac prilično tanak, tako sam dobila i šatiranu prugu na prednjici – umjesto sa dvije zelene niti plela sam sa jednom zelenom i jednom bež, također Dalmatinkinom Marinom. Konac sam kupila još u rujnu u akciji Kupujmo hrvatsko na Trgu bana Jelačića.

Veličina odgovara dječaku u dobi 5-7 godina, ovisno o građi.
Plela sam iglama br. 4,5 i 5.

zeleni_djecji_pulover_upute1

Nanizati 68 očica i iglama br. 4,5 plesti dvostruki rebrasti bod (2 pravo, 2 krivo) do željene visine pasice (u ovom slučaju 12 redova).
Dalje glatkim bodom iglama br. 5 isplesti 54 reda. Na početku 55. i 56. reda oduzeti po 7 očica za rukave. Dalje plesti glatko još 34 reda.
U sljedećem redu ispleti 19 očica, završiti 16 i dalje plesti preostalih 19. Početi oblikovati vratni izrez tako da ostane 14 očica (u svakom drugom redu oduzimati prvu očicu). Isto napraviti i na drugoj strani.

zeleni_djecji_pulover_upute2

Početi isto kao i leđa, jedino što od 29. reda do otvora za rukav uzmemo drugu boju.
U 25. redu od otvora za rukav počinjemo oblikovati vratni izrez prateći shemu na crtežu.

zeleni_djecji_pulover_upute3

Nanizati 40 očica i plesti pasicu, zatim dodavati po jednu očicu u svakom 8. redu. Na željenoj visini završiti.

Spojiti dijelove i na vratnom izrezu podići 76 očica (bitno je da je broj djeljiv sa 4 zbog dvostrukog rebrastog boda) i plesti u krug iglom za kružno pletenje ili sa pet igala za pletenje u krug.
Završiti nakon 10 redova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)