Lopar – recept

Ovo jednostavno i vjerojatno jako staro jelo dobilo je naziv po drvenoj lopati kojom se tijesto umetalo u krušnu peć i iz nje vadio pečeni kruh. Jelo je bilo uobičajeno u Hrvatskom zagorju iako se gdjegdje nazivalo i drukčije – u stubičkom kraju, primjerice, zovu ga „tenka gibanica“.

Tijesto i nadjev zapravo jako podsjećaju na štrukle, ali sama priprema je prilično jednostavnija, a okus pomalo drukčiji.

Tijesto

  • Oko pola kilograma glatkog brašna
  • 3 žlice svinjske masti
  • 2-3 dl tople vode
  • Prstohvat soli

Nadjev

  • 300-500 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • 2-3 žlice kukuruznog brašna
  • žličica soli
  • žlica šećera

Priprema

U zdjeli pomiješajte brašno, sol, toplu vodu i mast.
Izradite mekano tijesto.
Razvaljajte tijesto tako da bude nešto veće od lima (protvana) za pečenje. Uzmite onaj širi i plići.
Sad je vrijeme za nadjev. Pomiješajte sve sastojke za nadjev i prelijte/premažite preko tijesta koje je u granicama protvana.
Preklopite rubove tako da u sredini ostane nepokriveni dio. Neki prekriju više, neki manje, ali bitno je da ostane otvoreni dio.
Premažite sve zajedno vrhnjem. Neki stavljaju slatko vrhnje, neki kiselo ili mileram (kao ja primjerice), a neki ništa.
Pecite na 250 Celzijevih stupnjeva (ili 230 s ventilatorom) 15-20 minuta.
Neki pečeni lopar dok je vruć premažu kockicom maslaca i posipaju šećerom. Neki ne. Mi smo posipali šećerom bez maslaca i nije nam žao.

2 misli o “Lopar – recept

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)