logo stvaraonica

Novi nastavci napete priče o nastanku jednog kredenca

primi sui motori con e-max

Treći nastavak: u okovima

 

Promjena plana. Odlučio sam malo zakomplicirati postupak, pa umjesto da ormar sastavim vijcima, sastavit ću ga drvenim tiplima. Tako se na bočnim stranicama neće vidjeti glave vijaka. Spajanje tiplima se radi tako da se izbuše rupe u poprečnim daskama, stavi se tipl pa se šablonom kopiraju na drugu dasku.

 

tiplanje


Zatim rupe za držače unutarnjih poprečnih polica, pa sam urezao sjedište za pante, pa u vratima sjedišta za ručice, ...

tiple i metalni držači  tiple i metalni držači

Sve slijepio i stegao stolarskim stegama i gurtom. Gurnuo u najtamniji dio sobe i ugasio svjetlo.

u okovima

Dok se to sve stezalo, skrojio sam i napravio zavjese. Do sada samo crene i plave, druge boje ću kasnije.

plava firangica  zavjese razne, komada nekoliko

Ručke sam napravio tako što sam ?krunom? kroz dasku izbušio dvije koncentrične kružnice i tako dobio drveni prsten. A onda sam ga prerezao na pola. I opet rašpa, šmirgl grubi, pa fini, ...

  ručke 2  ručke 3

Rezanje letvice za ?balkon? nisam fotografirao, ali nije niti bilo zanimljivo.

 

 

 

Četvrti nastavak: kosa

 

Sve sklopljeno izgleda ovako:

 

sklopljen  srce

(Zašto ?kosa?? Vidi TV.)

 

A u srcu:

 

u srcu  u srcu

 

 

Obojao sam ga Chromos-ovom lazurom i sad je na sušenju. Siguran sam da će se Jani svidjeti.

 

 

--
samogradnja, hobby, t&t, kućne čarolije
http://www.za-po-doma.bloger.hr/

Napeta priča o nastanku jednog kredenca

primi sui motori con e-max

Priču o nastanku kredenečića bilo bi prirodno početi sa: "Bila jednom jedna daska". Ali to nije napeta priča, napeta priča mora započeti malo dramatičnije, dakle:

Jednog hladnog maglovitog zagrebačkog dana, usamljeni vozač parkirao je tamnozeleni Accent pred dverima velike trgovine.

Daske se prodaju sa dimenzijama 18x200x2000 mm, pa sam dimenzije ovog ormarića izračunao tako da imam što manje otpada. Za dva ormara mi trebaju točno tri daske, međutim, prvi rez sam krivo izrezao i koliko god sam dalje rezao, uvijek mi je bilo prekratko J. Zato sam kupio još dvije daske, pa ću praviti tri ormarića. Jedan je za Janu, a druga dva će u slobodnu prodaju. Imate, dakle mogućnost domoći se najslavnijih kredenaca u ovom dijelu Evrope.

Prvi nastavak: teški masakr električnom pilom

ekran

Ovako to izgleda na ekranu. Dimenzije, oblici, elementi, detalji, zavjese, ... Prvo sam električnom pilom skrojio daske. Tako sam dobio vrata, poprečne stranice i po jedan dugačak komad koji ću prerezati po pola da dobijem bočne stranice. Pretpostavljam da znate kako se koriste metar, olovka, kutnik, stolarske stege i metalno ravnalo. Iz slike se vidi sve.

pila

Krivinu na vrhu bočne stranice sam izrezao iz samoljepive folije i nalijepio na sredinu daske. Ubodnom pilom sam prerezao po šabloni i tako dobio dvije simetrične bočne stranice. Pri rezanju ubodnom pilom, ispod daske sam stavio komad stiropora. To je vrlo jednostavan trik, ali puno olakšava posao.

šablona 

šablona na dasci

rezanje po sabloni

prerezane daske


Drugi nastavak: vađenje srca

Isti postupak sam slijedio za srce u vratima: izrezao naljepnicu, nalijepio na dasku, izbušio rupu na dnu, tu uvukao list ubodne pile i metodom jezik ravno iskružio oblik srca. Na donjem dijelu srca sam olovkom povukao krivulju iznad rupe od svrdla i tuda povukao ubodnu pilu. Tako sam dobio i šest lijepih drvenih srca. Kasnije ću opisati za što sam iskoristio srca od ranije.

srce 1

srce 2

srce 3

Sve rubove sam zaoblio glodalicom. Sve vanjske samo zaoblio, a za unutrašnjost srca i vrhove bočnih stranica sam glodalo još malo spustio, pa sam dobio ovakav profil:

profil

Izrezao sam još i šperploče za unitarnju pregradu čime su grubi (i bučni) radovi završeni. Ovako izgledaju svi drveni dijelovi jednog kredenca:

svi dijelovi

 

Slijedi sklapanje, šmirglanje, bojanje i, naravno - zavjese.  O tome u slijedećem nastavku za par dana.

 

. . .
samogradnja, hobby, t&t, kućne čarolije
http://www.za-po-doma.bloger.hr/

Intarzije

primi sui motori con e-max

Intarzija-Slika6

Kako izraditi intarziju? Kako napraviti portret, motiv, sliku, ili što drugo tehnikom intarzije? Zainteresirao sam se za intarziju jer me oduvijek zanimao grafički izraz. A kad postoji grafika, nju je lako pretvoriti u intarziju rezanjem furnira ili šperploče. Znači, izrada intarzije sastoji se od dva dijela: izrada grafičkog izraza slike i rezanje furnira ili šperploče od kojih se sastavlja slika.

Film o tehnici izrade intarzije

primi sui motori con e-max
Film o izradi intarzije Naš član Adriatico već nas dulje vrijeme oduševljava svojim radovima u tehnici intarzije, a sada je s nama nesebično podijelio tajne svoje radionice te na forumu objavio film koji možete pogledati na ovom linku.

Baby

primi sui motori con e-max

..motiv kojem nisam mogao odoleti :)

..utoliko pre sto je najveci izazov u ovoj tehnici prikazati lica mladih ljudi, zena i dece..

Jer nemaju povrsine koje su neophodne u intarziji, a koje pruzaju bore na licima starijih ljudi..

adriatico

pozdravljam drage forumasice,

Dusan

Ova je publikacija pohranjena u Hrvatskom arhivu weba

pohranjeno_u_arhivu_weba_logo