|
shabby chic Prije 6 mjeseci, 1 tjedan
|
|
|
pozdrav svima!
obožavam raditi decoupage klasični salvetnu tehniku i s rižinim papirom međutim imam jedan problem s sabby stilom se baš ne zabavlja pa ne znam posve tehniku. ako netko zna postupak rada rado bih malko vidjela kako funkcionira!!
tražila sam i časopise pa ništa
|
|
iv2010
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
Odgovor:shabby chic Prije 6 mjeseci, 1 tjedan
|
|
Iv, dobro nam došla
Dosta se forumašica okušalo u shabby chicu, pa vjerujem da će se uskoro neka od njih javiti i pomoći ti savjetom. 
|
|
|
|
|
|
|
Odgovor:shabby chic Prije 6 mjeseci
|
|
najprije, pozdrav i dobrodošla!
a evo ti i osnove šebija:
podloga je uvijek tamnija od gornje boje (obično je smeđa, ali može i zelenkasta, roskasta, plavkasta).
Na suhu tamniju podlogu nanesi vosak (starom svijećom prelazi preko površine u grubim potezima).
Na to, debelim potezima kistom nanesi svijetlu, gornju boju (bijela, bež).
Kad je suho, finim brusnim papirom lagano, u jednom smjeru, pobrusi površinu, a nešto jače prema rubovima i same rubove.
Tamo gdje je bio vosak (jer se boja nije dobro primila zbog masnoće) ukazat će se donja tamnija boja.
Ako želiš jači uzorak, jače brusiš da dođu veće "pukotine".
Nakon dekupažiranja, sve prelakiraj radi zaštite i postojanosti, a od boja koristi akrilne.
Nadam se, da sam ti barem malo pomogla, no radeći i sama ćeš doći do svojih zaključaka. 
|
|
Vader
Gold Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Vader, imaš li koju fotku da nam pokažeš kako ti to radiš?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pozdrav,Vader hvala na osnovama,zanima me jos jedna stvar...
da li uvijek isključivo koristim akrilne boje i što je sa velikim površinama kao recimo stara komoda da li onda koristim boje za drvo¨? 
|
|
iv2010
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Pozdrav svima, ja sam jako friška na ovim stranicama, slučajno sam ih našla i odmah se registrirala. Kod kuće ću si dati više truda i proučiti o čem se radi, ali ovako na brzinu... čini mi se odlično. A evo odmah jednog brzinskog savjetića, možda nekom pomogne. Svakako posjetite web stranicu www.hobbyart-chemaco.hr meni je puno pomogla, čak sam se javila na tečaj rada s fimo masom (to mi je luda želja), a ako i niste zainteresirani za tak nekaj, ima puno puno stvari koje bi vas mogle zanimati. Toliko za sad od mene, svim kreativcima puno pozdrava. Svakako se još javim.
|
|
lili56
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
|
|
da, ovo je dobar savjet - na stranicama Chemaca naći ćete razne dobre savjete i radionice - pozdrav Lili
Iv, ako radiš veće površine (namještaj) i opet se koriste akrilne boje, samo ne ove u malim bočicama, već veliko pakovanje - akril za zidove. Oznaka akril znači da je na vodenoj bazi (dakle, ne ulje). To veliko pakovanje nije skupo i imaš u svim bojama. Boje za drvo su ili bajc u boji (dakle, ona osnovna zaštita, no on se previše upije) ili neke na uljnoj bazi radi zaštite, a one nisu baš najbolje za šebi.
Drvena površina svakako mora biti očišćena od laka, jer se slijedeća boja neće na to primiti.
Evo, kako sam uredila jednu jelovu dasku u tom stilu i pretvorila je u sliku - podloga šebi, a gore decoupage, na kraju sve lakirano. 
|
|
Vader
Gold Boarder
|
|
|
|
|
|
|
puno hvala na savjetima,čim napravim prvo djelo ponosito ću ga objaviti 
|
|
iv2010
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Vader, baš lijepa slika! Gdje si našla takve salvete?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hvala Jano
ova salveta je kupljena prošle god. na sajmu salveta u Zgb-u. Neke kupim u Chemacu, neke razmjenim, dobijem, uglavnom razni su izvori i uvijek sam u lovu na neobične motive.
|
|
Vader
Gold Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Nisam znala da postoji i sajam salveta!
Nego danas sam se sa kćeri našla u jednom dućanu koji drži te šebi-šik stvarčice. Kaže meni malena: "Joj kako mi se sviđaju ove stare stvari", a ja važno i ponosno: "To ti je šebi-šik stil, a radi ti se tako da..." i opišem joj ukratko postupak o kojem sam naučila od vas, joj kako sam si ponosna bila što to znam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sajam salveta je organizirala Decoupage udruga Iris u veljači 2009. u sr.šk.F.Vrančić u Zgb-u.
Odaziv je bio veliki i moglo se naći i vrlo starih salveta iz raznih zbirki. Nadala sam se da će biti i ove god. no za sada još nitko ništa ne javlja.
A super mi je drago, da su ti poslužile informacije o šebiju!
|
|
Vader
Gold Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Vader,super ti je ova slika, bas sam se pitala kako se dobije ovaj stari izgled.Hvala za upute.
|
|
|
|
|
|
|
Odgovor:shabby chic Prije 5 mjeseci, 4 tjedana
|
|
Moja obožavana tema - Shabby-chic efekt!
Još malo trikova, ako može. Ako shabby radite na namještaju, npr. komoda, nije potrebno čitavu površinu bojati tamnijom bojom. Dovoljno je sve rubove, koje ćete kasnije šmirglati, prijeći sa spužvicom (onom kuhinskom, za pranje i ribanje). Linija te tamnije boje, podloge, može biti uža ili šira.
Dodatno (a što sam naučila na jednoj od kreativnih radionica u NB Hobby Art Centru) je da se uz jednu liniju, npr, tamno smeđe boje, doda i jedna, tanja linija npr. tamno zelene boje. A glavna boja, ona kojom se boji čitav predmet je npr. boja slonovače.
Moje omiljene kombinacije boja za shabby -chic efekt su:
1) donja boja: zlatna; gornja boja: mliječno zelena
2) donja boja: antique zelena (iz chemaca); gornja boja: vanilija
3) donja boja: tamno smeđa; gornja boja: slonova kost ili vanilija (primjer je u mojoj galeriji slika: sanduk s maslinama ili shabby stolac)
4) donja boja: antique zelena; gornja boja: mliječno zelena (iz chemaca: boja jade)
Dodatno što možete pokušati je tzv. dupli shabby:
- rubove bojate jednom tamnijom bojom, pa prijeđete voskom
- zatim rubove bojate drugom bojom i opet prijeđete voskom
- slijedi završni sloj glavne, svijetlije boje.
- uzmete šmirgl i šmirglate rubove, malo jače pa malo slabije - ovisno o tome pojavit će se ili 1. tamnija boja ili 2. tamnija boja (npr. kombinacija može biti: antique zelena; mliječno zelena pa glavna, boja slonovače); kombinacije su beskrajne
Lijep pozdrav i puno veselja sa shabby-ijem želi vam Sandra Z. 
|
|
|
|
Zadnje editiranje: 16.03.10. 10:41 : sandraz.
|
|
|
|
|
|
Za decoupage dosta koristim zamjenski materijal - boje za beton sa pigmentima - pa me zanima može li se takav materijal koristiti i za shabby?
|
|
bjonda
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Iskreno, za sada nisam još probala s drugim bojama, osim akrilom, tako da nemam iskustva... Ali svakako će biti korisno saznati ako netko je... pa isto čekam odgovore. Hvala unaprijed. Pozdrav Sandra Z.
|
|
|
|
Zadnje editiranje: 16.03.10. 11:07 : sandraz.
|
|
|
|
|
|
puno hvala na svim savjetima...uspjela sam završiti svoje prvo djelo u sabby tehnici
|
|
iv2010
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Super, baš mi je drago. Samo naprijed! Shabby-chic je jako efektan i svašta se lijepog može s njim napraviti, od manjih do većih komada predmeta. Evo još jednog malog trika. Ako hoćete "glumiti" shabby-chic, to znači nekom predmetu, bez šmirgla dati samo malo takvog štiha, obojite predmet željenom, svjetlom bojom. Na vrh prsta uzmete željenu tamniju boju i prijeđete po rubovima, lagano, onako ovlaš. Nije baš pravi shabby, naravno, ali je štosno.
Lijep pozdrav, Sandra Z.
|
|
|
|
|
|
|