|
Tehnika pickpoint? Prije 1 godina, 10 mjeseci
|
|
|
Pozdravljam sve ?lanove ovog divnog foruma. Zaista sam oduševljena sa na?inom kako se družite i razmjenjujete dragocijene informacije. Veliki sam ljubitelj ru?nog rada i dosta toga znam raditi, ali svakodnevne obveze mi ostavljaju malo vremena za to. Prošlog Boži?a sam dobila ?estitku ra?enu tehnikom pickpoint( mislim da se tako zove), koja me oduševila. Da li imate neke informacije o tome gdje mogu do?i do uputa za rad? Volila bih svoje drage prijatelje i rodbinu ovaj Boži? obradovati sa lijepim i neobi?nim ?estitkama.
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
Re: Tehnika pickpoint? Prije 1 godina, 10 mjeseci
|
|
|
Draga ema, kad bi mogla staviti na forum fotografiju doti?ne ?estitke pa da to?no vidimo o ?emu pri?aš... ima raznih naziva za istu stvar, a tko bi ih sve znao!!!
:rolleyes olleyes
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokušati ?u opisati: ra?ena je sa zlatnim koncem na srednje debelom kartonu koji je zaljepljen na ?estitku. Cijeli lik se dobije spajaju?i odre?ene ivi?ne to?ke. Samo se "pruža konac" od ta?ke do ta?ke. Nisam baš spretna u opisivanju , pokušati ?u napraviti fotografiju. U svakom slu?aju , hvala ti na tako brzom odgovoru. Sretna sam da sam dio ove lijepe ekipe!
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Za po?etak evo nekoliko free shema za tehniku koja te zanima OVDJE
Sasvim sam sigurna da sam naletjela na jednu knjigu, rusko izdanje koja se bavi upravo tom tehnikom, ali kako ja tu tehniku ne radim nisam se baš trudila zapamtiti lokaciju ... pokušat ?u ti prona?i link i poslati ti, jezik te ne treba brinuti jer tebi ionako trebaju sheme, ne?
Edit: pokušaj google "рисования нитками" ako se snalaziš s ?irilicom i pogledaj svoj inbox
Evo i link na linkove:
http://www.embroideryonpaper.com/links.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hvala puno! Nisam ni sumnjala da ?u dobiti upute od Bodulke. Oduševljena sam tvojom spremnoš?u i spretnoš?u da pomogneš. Iako nisam ljubitelj goblena , sa tobom ?u probati i to. Tvoji gobleni su nešto drugo od onih koje sam imala priliku viditi. Šta misliš sa ?im bi bilo dobro krenuti, mislim da nije nešto komplicirano.
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Šta misliš sa ?im bi bilo dobro krenuti, mislim da nije nešto komplicirano.
Teško mi je dati neki savjet, jer ne znam koji ti se motivi dopadaju ... recimo ja svako malo napravim neki cvjetni motiv jer u stanu nemam zelenila i stan mi je opremljen modernijim namještajem ravnih linija, pa mi ti cvjetni motivi dodaju malo živosti i boje. Trenuta?no radim vervaco 25.690.
Ina?e, vezenje goblena po shemi uop?e nije teško, malo preciznosti i brojanja i to je to.
Za po?etak ti mogu preporu?iti neki od goblena koji nisu preveliki dimenzijama i koji nemaju pretjerano veliki broj boja, samo trebala bi mi re?i kakvi ti se motivi dopadaju ili jednostavno pogledati što se može na?i na tržištu, evo pogledaj ovdje: http://www.sewandso.co.uk/cat28.html na lijevom dijelu stranice je spisak dizajnera, pa možeš pogledati njihove radove i odlu?iti što ti se najviše dopada. Neka te ne brine što se radi o križi?ima, ve?inu shema se može prilagoditi goblenskom bodu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jedva sam se odlijepila sa prepru?ene stranice. Dopadaju mi se od A.S.N.-a oni minijaturni cvijetovi anemona i fuksija. Moram još detaljnije pogledati. Je li komplikovano to dobiti u BiH? Baš bi probala to raditi! Puno hvala na pomo?i.
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Pokušala sam prona?i koji ti se to motivi dopadaju, ali bez uspjeha. Jesi sigurna da je rije? o ASN dizajnu ili je možda bilo ispod u okviru kao preporuka "you may also be interested in" ? Od ASN sam radila samo jedan goblen, odnosno prilagodila sam shemu križi?a goblenu i pristojno je ispalo, jedino što njihovi radovi imaju prili?no backstitcha koji osobno ne volim.
Op?enito, kada se želi shema prilagoditi goblenskom bodu potrebni su cijeli križi?i, zna?i sheme u kojima ima dosta 3/4 križi?a ili backstitcha manje su pogodne za prilagodbu.
Dobro se prilago?avaju sheme Permina, Eve Rosenstandt, EMS, Theje Gouvernour, Lanarte, Vervaco, DMC, Heritage, Solarije ...
Što se ti?e isporuke, ja sam uslugama Sew&so više nego zadovoljna, cijene su im prihvatljive, poštanski troškovi nisu preskupi, vrlo su poslovni, izbor je vrlo velik, a isporukom u zemlje izvan EU skidaju porez VAT (nekih 17%). Kada sam nedavno kupovala materijale, njhova cijena je bila najpovoljnija, ?ak i u usporedbi s ameri?kim online trgovinama. KOnac za vez je ipak nešto skuplji nego u Usa, ali opet jeftiniji nego u trgovinama po Europi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
U pravu si , gledala sam goblene ispod natpisa "you may be interesed in". To su one minijature cvjetova i mislim da bi bilo bolje po?eti sa tim. Mislim da ?u probati naru?iti jednu shemu , samo bi molila za pomo? kako da uz shemu naru?im platno i odgovaraju?e konce. Iskreno, nemam nikakvo iskustvo sa kupovinom na ovaj na?in.
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Ema, kako bi bilo da ti najprije napraviš jedan uži izbor, recimo 2-3 sheme koje ti se dopadaju, a nakon toga ja bacim oko i pogledam koje bi platno najbolje odgovaralo?
Ina?e, sew&so ima opciju da ti daje popis materijala koji ti treba za izradu pojedine sheme:
"To see the list materials needed to complete this project, click here", obi?no s desne strane slike rada. Kad napraviš taj click otvara se stranica s popisom konaca i materijala i ako ti odgovara click na Add to cart i sve ?e ti se na?i u kolicima za kupovinu.
Istovremeno, postoji i mogu?nost da naru?iš kompletni kit, u njemu imaš platno, konce, iglu i shemu, samo je cijena nešto ve?a.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tek sada sam uspjela napraviti uži izbor onoga što mi se svi?a i što mislim da mi kao po?etnici ne bi bilo zahtjevno. odlu?ila sam se za tri sheme - DMC Chart Packs: 29. Rose and clematis , 32.P pasion Flower i 33. Anemone chart. Jako mi se dopada neki gobleni iz Mystic ... ali djeluju mi prezahtjevni ,te sam odustala od njih. Ovo nisam još naru?ila , ?ekam stru?no mišljenje.
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Ema, pogledala sam tvoj izbor i želim te upozoriti na nekoliko ?injenica. Kao prvo sve te sheme dolaze zajedno s perlicama i ukrasima, zna?i nisu gobleni u tradicionalnom smislu. Kao drugo predvi?ene su za rad sa serijom lanenong dmc konca, njihovo novo izdanje od prije godinu-dvije i po cijeni je dva puta skuplji od pamu?nog konca.
Išla sam provjeriti koliko bi te koštao materijal za izradu, obziroma da sheme same po sebi i nisu preskupe jer su na sniženju. Za sve tri sheme platila bi oko 89 funti, što mi se ?ini prili?no skupo, ?ak i kada ti skinu porez jer si van EU. Investicija bi se i isplatila da si ve? radila nešto tako, ali za probu mi se ?ini malo preskupo.
Kako bi bilo da ti pošaljem shemu iz nekoga od mojih žurnala? To su tako?er DMC kreacije i izdane su u ?asopisu Ricamare kojeg imam prili?nu koli?inu. Pokušat ?u prona?i nešto što je sli?no ovim izabranim shemama ... recimo ovaj buket s narcisima i dalijama je dmc kreacija i može se raditi bez problema goblenskim bodom ili križi?ima, kako voliš... isto kao i ovaj Dmc je i ovaj goblen, k tome nije velik niti zahtjevan za rad.
Tulipan je recimo trenuta?no na sniženju, pa pogledaj.
Ina?e, Mystic stitch kao ni HAED dizajn osobno ne volim (ima još tih proizvo?a?a, npr golden kite), radi se o kompjuterski generiranim shemama koje i sama mogu napraviti i koje k tome koriste nevjerojatni broj konaca da bi dobili savršenu reprodukciju ... po mom mišljenju ako netko traži savršenu reprodukciju jednostavnije je uokviriti reprint.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oprosti što te gnjavim , ali toliko sam sam se zagrijala da pokušam uraditi neki goblen?i?. Ovi tvoji su divni, naro?ito mi se svi?a buketi? sa narcisama i hvala ti što mi nudiš sheme. Ali problem mi je što tu ne mogu na?i niti platno , a ni konce. Zato mislim da je možda bolja ideja da naru?im nešto iz kolekcije tulipana. Svi?a mi se " White Tulip". Danas sam našla još jedan koji mi se svi?a , a to je Cross Stich Kits byVervaco - Our Lady.
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Nema rije?i o gnjavaži ... ako mogu pomo?i tu sam.
Sepia kolekcija Vervaca koju si izabrala dolazi u paketu s platnom aida 14 ct na kojoj isklju?ivo možeš raditi križi?e, nije pogodna za goblenski bod. Po meni to je najve?i problem kitova, što te uvjetuju da radiš na platnu po njihovom izboru,
Neka te ne brine to što ne možeš kupiti platno i konce, to se uvijek može naru?iti, evo i ja sam prije par tjedana dobila pošiljku platna iz sew&co.
Ne znam koliko ti je financijsko optere?enje platiti 30-tak funti za jedan kit, zato ti upravo i nudim neku od shema iz mojih žurnala, za prvi pokušaj trošak je znatno manji, radovi su ništa manje kvalitetni i usput vidiš kako ti se uop?e dopada raditi takav oblik veza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hajde da napravimo ovako: molim te, za po?etak , da mi pošalješ shemu onog buketa sa narcisima i dalijama i uputiš kako da kupim potrebni materijal. Zaista imam želju da pokušam napraviti jedan goblen, a ja obe?avam da ?u poslati sliku ura?enog ( vjerovatno tek idu?e godine s obzirom na moje sposobnosti i slobodno vijeme) . Samo da se pohvalim da nisam odustala ni od pravljenja ?estitki. Kopirala sam shemu od leptira i sutra ?u potražiti materijal , pa se zajedno sa svojom k?erkicom bacam na izradu.
Od kako sam se naka?ila na ovaj forum imam napad kreativnosti , svaki slobodni trenutak provodim pregledaju?i teme i linkove. Sve pohvale za one koji su osmislili ovako nešto i one koji svoje iskustvo nesebi?no dijele sa po?etnicima .
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Najprije da poželim dobrodošlicu Emi :mah:
A onda ne mogu odoljeti i napisati koliko me oduševljava Bodulkin stil. Nisam pošteno ni pro?itala pitanje, a Bodulka je ve? izbacila hrpu linkova i konkretnih korisnih uputa i savjeta. Svaka ?ast, draga Bodulko, i hvala ti što nam pomažeš s toliko ljubavi i strpljenja
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hvala na dobrodošlici! Da ne ponavljam više koliko me svi oduševljavate. Malo mi je neprijatno što ne mogu više doprinjeti i pomo?i ?lanicama ovog foruma ,ali nadam se da ?u vremenom ste?i neko iskustvo, pa ga podjeliti sa po?etnicima. Ustvari, imam jedan dobar recept za kola? pa ?u ga napisati u rubrici "kuhanje".
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Hvala puno! Nisam ni sumnjala da ?u dobiti upute od Bodulke. Oduševljena sam tvojom spremnoš?u i spretnoš?u da pomogneš. Iako nisam ljubitelj goblena , sa tobom ?u probati i to. Tvoji gobleni su nešto drugo od onih koje sam imala priliku viditi. Šta misliš sa ?im bi bilo dobro krenuti, mislim da nije nešto komplicirano.
ema, dobro nam dosla na forum!
Ovaj dio mi je jaaakoooo upao u oci. :D Zbog nase bodulke i helge ja sam se upustila u avanturu zvanu krizici, a uskoro cu i u goblene.
Jedino sto te jako moram upozoriti je to da ovaj hobby stvara ovisnost koju je tesko kontrolirati. Otkad sam zagrizla u ovo osjecam se  i lagano mi je sve ravno do Canade.
|
|
Vanchy
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
@ Ema - shemu ?u ti poslati poštom, javi se da dogovorimo detalje, mail ?eš na?i na mom blogu
@ Jana - moja odlika je slonovsko pam?enje, tako da nije problem pomo?i kad ve? okvirno znaš što moraš tražiti. Ina?e, drago mi je pomo?i kada mogu, pogotovo kada se radi o narudžbama koje nisu jeftine. sje?am se kako sam ja bila oduševljena Heritage jedrenjacima dok nisam u trgovini vidjela kako te sheme izgledaju i odustala. Koji put ono što vidiš na slici nije jednako onome što o?ekuješ.
@ Vanchy - jel' da i vez ima jako ugodan efekt na psihu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dobrodošla Ema
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bodulka, imas apsolutno pravo kad kazes da vezenje ima ugodan efekat na psihu. Mene opusta i relaksira, bas kao i pletenje i heklanje.
Tako mi se jako svidja ovaj smajli  da sam ga morala staviti iako nije u kontekstu.... jednostavno mi je totalno cool, a i podsjeca me na nepodopstine iz djetinjstva.
|
|
Vanchy
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Nestrpljiva sam da se i ja upustim u avanturu goblen. Nadam se da ?e me to opuštati. Do tada ?u pokušati napraviti koju ?estitku za Boži?. Smajli?i su super . Ovaj sestincankin kada mu se približim pjeva la,la  ol .
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
Pickpoint Prije 1 godina, 8 mjeseci
|
|
Slu?ajno sam naišla na nekoliko shema za pickpoint ili vezenje na papiru, pa ako još nekoga pored Eme zanima pogledajte ovdje, pa ovdje, ovdje. Ne znam ima li shema ali i ove su zgodne, ?asopis na tu temu i još jedan
Za nevjerovati što se sve može tom tehnikom, pogledajte ove radove!
Ili ovog jedrenjaka:

|
|
|
|
|
|
|
Re: Tehnika pickpoint? Prije 1 godina, 8 mjeseci
|
|
|
Sve ?estitke za Boži? uradila sam ovom tehnikom. Žao mi je samo što ih nisam slikala prije nego sam ih poslala. Jako su lijepe , a tehnika izrade je jednostavna. Konac koji sam koristila je metaliziran i u raznim bojama, a sheme sam bockala na hamer- papiru . Ova tehnika je kao stvorena za kreativce. Još sada kada imamo nove ideje!
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
baš mi se svi?a,voljela bih ovo nau?it
|
|
arim
Gold Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Tehnika izrade je jako jednostavna. Shemu prebaciš na papir (npr.hamer ili nešto sli?no) tako da ispod prvo staviš nešto kao tanju spužvu ili presavijeni ru?nik, zatim papir na kojem ?eš raditi i preko shemu. I onda bodeš po ta?kicama , ja sam koristila male iglice koje imaju plasti?nu glavu tako da ne izbodeš prste. Konac otraga pri?vrstiš sa malim komadi?em samoljeplive trake i kre?eš od ta?ke koja je na shemi ozna?ena kao po?etna. Možeš raditi i obi?nim koncima ali metalizirani konac je puno bolji.
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
Re: Tehnika pickpoint? Prije 1 godina, 6 mjeseci
|
|
|
ema ajd pokažeš par slika što radiš, da vidimo
|
|
arim
Gold Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Napravila sam ih dosta ,ali nisam fotografirala :bonk: . Imam samo ovu fotku:

|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Ako si zainteresirana za izradu slijedi samo Bodulkin link na po?etku teme, tu možeš skinuti slobodne sheme po kojim sam i ja radila.
|
|
ema
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Zna?i i ti radiš po tome,to sam sve dobro prou?ila, još trebam u kupnju potrebnog materijala.
|
|
arim
Gold Boarder
|
|
|
|
|